Meme kanseri erken saptanabilir ve böylece başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Meme kanserinin erken saptanabilmesi için öneriler şunlardır:
Mamografi; memenin röntgenidir (x-ray). Mamografi iki amaçlı kullanılmaktadır. Birincisi yakınması olan hastalarda tanıya yardımcı olması için; ikincisi de yakınması olmayan hastalarda meme hastalığının erken teşhisi için tarama amaçlı olarak kullanılmasıdır.
Mamografide, göğüsler birkaç saniye süresince iki plak arasında sıkıştırılarak resimleri alınır. Kullanılan radyasyon düzeyi çok düşüktür. Röntgen ışınına maruz kalan bazı hastalarda kanser riskinde artış olabilir. Fakat mamografide kullanılan radyasyon dozu diğerlerine göre düşük olduğu için meme kanseri riskinde belirgin bir artışa neden olmamaktadır. Örneğin; meme kanseri için göğüs duvarına ışın tedavisi uygulanan bir kadın binlerce rad ışın alırken, 40 yaşından 90 yaşına kadar yılda bir kez mamografi çektiren kadın toplam 10 rad ışın almaktadır (rad, radyasyon ölçüm birimidir).
Mamografi, tek başına meme kanseri tanısını koydurmaz, şüpheli bölgenin saptanmasını sağlar. Kanser tanısının doğrulanmasında mikroskop altında hücrelerin tipini daha kesin olarak incelemek için şüpheli bölgeden küçük parçalar alınır. Bu işleme, biyopsi adı verilir.
Mammografi çektirmeden önce bazı önlemlere dikkat edilirse daha iyi olur. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
Mamografi, adet döneminden sonraki haftaya planlanarak memedeki hassasiyetin geçmesi beklenir ve böylece mamografinin verdiği rahatsızlık hissi azaltılabilir.
Eğer memede protez var ise işlem esnasında sağlık görevlilerine bildirilmelidir.
Tetkik günü elbise yerine şort, etek veya pantolon giyilerek, mamografi esnasında sadece üst kısmın çıkarılması yeterli olması konforunuzun artmasını sağlar.
Mamografi yapılacağı gün parfüm, deodorant, losyon veya pudra sürülmemesi önerilmektedir. Çünkü bu ürünler mamografinin kalitesini etkileyebilir.
Memeyi kişinin kendisinin muayene etmesi:
Kişinin kendi memesini muayene etmesi için en uygun zaman şişlik ve hassasiyetin olmadığı adet periyodu bittikten sonraki haftadır. Eğer adetler düzensiz olarak görülüyorsa, meme muayenesi her ayın aynı günü yapılmalıdır.