Ağız yarası yani aft nedir?
Ağız içinde ortaya çıkan bulaşıcı olmayan, keskin kırmızı kenarlı, ortası açık renkli yaralardır. En sık olarak yanak içi, dudak iç kısmı ve ağız tabanında çıkarlar.
Neden oluşur?
Dengesiz beslenme, stresler, antibiyotik kullanımı, aşırı, B vitamini eksikliği, kansızlık, fındık, fıstık gibi sert yiyecekler, sert kıllı diş fırçaları, yanak ve dudak içinin ısırılması, diş macunu içinde köpürtücü olarak kullanılan sodyum lauril sülfat, Behçet hastalığı, AİDS’ de aft görülür. Sık ağız yarası çıkan kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır.
Nasıl beslenmeli?
Aft iyileşene kadar acı, tuzlu, sıcak veya soğuk gıdalardan kaçınmalıdır. Yumuşak gıdaların tercih edilmesi, yemeklerden sonra ağız temizliğinin yapılması gereklidir. Bazı kişilerde gıda alerjileri de aft gelişimine neden olur. Bu açıdan da kişiler kendisini değerlendirmelidir. Portakal, domates, ceviz, fındık, patlıcan, çay ve kola ağızda yara açılmasını tetikleyebilir. Bilinen bir alerjik gıda varsa tüketilmemelidir.
Nelere dikkat edilmeli?
Dişlerde veya protezlerde olan sorunlar ağız içini tahriş ederek bu bölgede aft gelişimine neden olur. Bu nedenle diş doktoruna kontrol önemlidir. Sodyum lauril sülfat içeren diş macunları aft oluşumuna neden olabileceği için bu maddeyi içermeyen ürünler tercih edilmelidir.