STRES - KANSER ILISKISI
23.05.2017 NTV
STRESE VE RAHAT UYUMAYA YARDIMCI ÇAY
Prof. Dr. u0735668_canfeza Sezgin
Zihinsel olarak sağlıklı olmak ve kendini iyi hissetmek kanserin seyrini olumlu etkilemektedir. Kanser tanısından sonra hastaların büyük çoğunluğunda depresyon gelişmektedir. Bir bölümü klinik olarak saptanabilirken, bir bölümü bulgu vermeyen maskeli depresyon geçirmektedir.
Günümüzde kanser gelişme sürecinin oldukça karmaşık olduğu, kanser tedavisinde sadece tıbbi tedavileri kullanmanın başarı şansının çok yüksek olmadığı bilinmektedir. İnsülin ve kanser ilişkisi son zamanlarda önem kazanmaya başlayan konulardan birisidir.
Stres günümüzün en önemli sorunlarından birisi olup iş ve çalışma hayatımızı etkiler
Günümüzde hastalıklara karşı direncin arttırılmasında moralin iyi tutulması, stresin azaltılması ve inancın kuvvetlendirilmesinin önemi hep vurgulanır. Kanser hastalıklarında tedavi kadar az önce bahsettiğim hususların önemi büyüktür. Erken evre meme kanseri hastalarının % 30’ unda dolaşımda serseri mayın gibi dolaşan kanser hücreleri bulunmaktadır. Bu kanser hücreleri organlara yerleşmedikçe ciddi bir tehlike oluşturmamaktadır. Ama stres, depresyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve şiddetli travmalar (büyük cerrahi operasyonlar gibi) vücut direncinin kırılarak kanser hücrelerinin organlara yerleşmesini sağlamaktadır. - See more at: http://www.u0735668_canfezasezgin.com/Home/Icerik/STRES-MEME-KANSERI-HUCRELERININ-KEMIGE-SICRAMASINI-KOLAYLASTIRIR#sthash.wOKcwkjT.dpuf
Gazete Haberi: İç Hastalıkları Uzmanı ve Tıbbi Onkolog Prof. Dr. u0735668_canfeza Sezgin, sınava girecek öğrencilerin daha başarılı olabilmesi için zihinsel aktivitelerini artırmaları yönünde, 6 öneride bulundu.
Özellikle sosyal destek olmadan kronik (süreğen) strese maruz kalınmasının saldırgan tipte meme kanseri gelişimine neden olabildiği gözlenmiştir.