Yeni yapılan araştırmanın sonucunu değerlendiren İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin kronik HBV tedavisi alan hastaları uyardı. Kronik HBV hastalarının tedavisinde virüsün kendisini tekrardan çoğaltmasını engellemek amacıyla uzun süreli nükleozit tedavisi kullanılmaktadır.
Pap smear testi; servikste (rahimağzı) kansere dönüşebilecek hastalığı bulunan ya da serviks kanseri için yüksek risk taşıyan kadınları belirleyen bir tarama testidir. Smear yönteminin güvenilirliği, örneğin alınma tekniğine ve sitolog tarafından yeterli incelenmesine bağlıdır. Pap testinin invaziv kanserde kanseri atlama olasılığının % 50 olması nedeniyle pap testi negatif bile olsa, serviksde gözle görülür bir lezyon varlığında mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Serviks muayenesinin rahatlıkla yapılabilmesi nedeni ile hastalığın ve tedaviye cevabın değerlendirilmesi konusunda hekime avantaj sağlar.
2 Haziran 2013 tarihinde ASCO isimli dünyanın en büyük kanser kongresinde açıklanan çalışmalar, ileri evre rahim ağzı kanseri tedavisinde yeni bir açılımı ve rahim ağzı kanserinde ucuz-pratik tarama yöntemi geliştirilmesini sağlamıştır. İleri vre rahim ağzı kanseri olan hastalarda yapılan çalışmada kemoterapinin yanında bevacuzimab isimli akıllı ilacın eklenmesi ile ortalama yaşam sürelerinin 12 aydan, 16 aya çıkmasının sağlandığı gösterildi. Ayrıca yanıt alma şansının da % 36’ dan, bevacuzimab eklenmesi ile % 46’ ya çıktığı saptanmıştır.
Meme Kanseri, Prostat Kanseri, Akciğer Kanseri, Kalınbağırsak Kanseri, Serviks Kanseri, Deri Kanseri, Kolon Kanseri, Rektum Kanseri hakkında genel bilgilendirme
Serviks kanseri, düzenli pap testi ve jinekolojik muayeneler ile birlikte kanserin belirti ve bulgularına karşı uyanık olmakla erken yakalanabilir. Erken tanı konması tedavinin başarı şansını arttırmaktadır.
Serviks kanserinin gelişiminde en önemli faktörün insan papilloma virusunun (HPV) olduğu kabul görmektedir. Cinsel yolla bulaşan diğer faktörler arasında bulunan HSV2 virusunun aynı şekilde etki gösterdiği düşünülmektedir.
Serviks kanserinin ilk başlangıç evrelerinde genellikle belirti ve bulgu görülmez. Çoğunlukla kanser yayıldıktan sonra belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır.
Erken evre kanserlerin tedavisinde Eğer alınan biyopsi (parça) sonucunda serviks kanseri olduğunuz ortaya çıkmışsa, bu tip kanserlerin tedavisi ile uğraşan bir cerraha başvurmanız gerekir.
Serviks kanseri, düzenli pap testi ve jinekolojik muayeneler ile birlikte kanserin belirti ve bulgularına karşı uyanık olmakla erken yakalanabilir. Erken tanı konması tedavinin başarı şansını arttırmaktadır.