Kenevir uzun süredir lif, yağ, tıbbi ilaç elde etmek ve eğlence amacı ile kullanılan bir bitkidir. Esrar, haşhaş ve marihuana gibi elde edilen ürünlere göre verilen muhtelif isimleri de vardır. Dişi bitkisinin uyuşturucu aktif maddeler bulundurması nedeni ile yasal olarak kontrollü ekimine izin verilmektedir. Kenevir tohumunun sıkılmasıyla elde edilen yağı dengeli omega-3 ve omega-6 içeriği ile beslenme programında bulunabilecek kaliteli besin kaynağıdır.
Bütün dünyada deri kanseri en sık görülen kanser tipi olup, kanser nedeniyle meydana gelen ölümlerin % 2’sini oluşturur. Başlıca üç tip deri kanseri bulunur; skuamöz hücreli kanser (melanoma olmayan deri kanseri de denir), bazal hücreli kanser ve melanomdır. Bazal hücreli kanser ve skuamöz hücreli kanser deri kanserinin en sık görülen iki tipidir. Genellikle iyi seyreden, kanserler içinde en yüz güldürücü sonuçların alındığı kanser tipleridir. Erken tanıyla genelde iyileşirler. Melanom ise daha saldırgan seyirli bir deri kanseri olup, diğerlerine göre daha kötü huyludur.
Güneş koruyucu kullananların kendilerini emniyette görerek daha fazla güneş ışığına maruz kaldığı ve buna bağlı başta cilt kanserleri olmak üzere ciltte erken yaşlanma gibi bir çok olumsuzluklara davetiye çıkardığı saptanmıştır. Güneş koruyucu ürünler sadece kısa süreli etkili olup saatler süren maruziyette etkili olmamaktadır.
Cilt ve lenf bezlerinde melanom yayılımı olan hastaların tedavisi için ilk onkololitik virüs tedavisi talimogene laherparepvec içeren ilacın kullanımı FDA tarafından onaylandı. Tedavi immunoterapi grubunda bulunan yeni bir aşı tedavisidir.
Meme Kanseri, Prostat Kanseri, Akciğer Kanseri, Kalınbağırsak Kanseri, Serviks Kanseri, Deri Kanseri, Kolon Kanseri, Rektum Kanseri hakkında genel bilgilendirme
İnce iğne aspirasyon biyopsisi : İnce iğne aspirasyon biyopsisinde (İİAB), ince iğnesi olan bir enjektör yardımı ile tümörden çok küçük parçacıklar alınır. Bu işlemde kullanılan iğne, damardan kan alınırken kullanılan iğneden daha küçüktür.
Melanomanın evrelendirilmesinde sıklıkla TNM sistemi kullanılır. Bu sistemde her kansere bir T kategorisi, bir N kategorisi, bir de M kategorisi belirlenir. T kategorisinde genellikle tümörün kalınlığı ile birlikte melanomayı kaplayan derinin var olup olmadığı belirlenir.
Yapılan çalışmalarda, ultraviyole (UV) ışını, radyasyona maruziyet yada derinin UV ışınına duyarlı olmasının deri kanseri için risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Bununla beraber maruziyetin tipi (yüksek şiddette, bazen ya da sürekli) ve şekli (devamlı ya da aralıklı) deri kanserinin tipleri için değişik olabilir.
Melanoma erken tanınabilir. Herkesin, deri kanseri tedavi edilebilir dönemde iken erken tanınmasında rolü olabilir. Kanser ile ilişkili rutin kontrollerde deri kanserleri konusunda deneyimli bir sağlık personeli, deri muayenesi yapmalıdır.
Derinizin bir bölümündeki anormal bir görüntü nedeniyle deri kanserinden şüpheleniyorsanız, bu durumun melanoma veya melanoma olmayan deri kanseri yada başka bir deri hastalığı olup olmadığını ortaya koymak amacıyla başvuracağınız hekim yapacağı muayene ve testlerle durumu ortaya koyacaktır.