Kemik kanserinin belirtileri nelerdir?
Kemik kanserinin en sık görülen belirtileri şişlik, ağrı, eklemde hareket kısıtlığı, kemik veya eklemde normal görünümün bozulmasıdır. Bazen ağrı ve şişlik bir darbeden sonra gelişir. Bu yakınmaları olanların bir doktora muayene olması gereklidir.
Kemik kanserinin tanısı nasıl konur?
Kemik kanseri tanısının konması için öncelikle doktor tarafından kişinin kişisel ve ailesel özgeçmişi sorgulanır, risk faktörleri değerlendirilir. Sonrasında muayene yapılarak gerekli tıbbi tahlil ve tetkikler planlanır. Tanıda yardımcı olan tetkikleri şöyle sıralayabiliriz:
• Röntgen tetkiki. X-ışınları kullanılarak yapılan röntgen tetkikinde kemik tümörün yeri, boyutu ve şekli saptanabilir. Röntgen tetkikinde kanser ile ilişkili şüpheli bir saha saptanabilirse ileri tetkiklerle daha kesin tanıya gidilmektedir.
• Kemik sintigrafisi. Toplardamar içine kemiklerde toplanan bir radyoaktif madde verilerek yapılan tetkiktir. Kemikte anormal oluşumların bulunduğu bölgelerin tespitine yarar. Sintigrafide saptanan her kanser olmayıp doktor tarafından değerlendirilmektedir.
• Bilgisayarlı tomografi. vücudun çeşitli açılardan çekilen görüntülerini alan bir röntgen cihazı ile bağlantılı bir bilgisayar tarafından oluşturulan, röntgenden daha ayrıntılı anatomik görüntüleri sağlayan tetkiktir.
• Manyetik rezonans görüntüleme (MRG). Radyasyon kullanılmadan organlardaki manyetik değişimleri değerlendiren ve bilgisayara bağlı olarak görüntü oluşturan çok kuvvetli mıknatısların kullanıldığı görüntüleme yöntemidir.
• Pozitron emisyon tomografisi (PET). Kanserli dokuda daha fazla toplanan ve kanser hücresinde biriktiği için özel tasarlanmış bir tarayıcıyla nerede birikim olduğunun tespitinin yapıldığı, az miktarda radyoaktif şekerin (glukoz) toplardamar içine enjekte edilmesiyle yapılan bir tetkiktir. Özel bir bilgisayar programı ile radyoaktif işaretli şekerin nerede toplandığı resimlenmektedir. Genellikle bilgisayarlı tomografi ile beraber yapılmaktadır.
• Anjiyografi. kan damarlarının görüntüsünü elde etmek için damar yoluyla kontrast maddenin verilmesi işlemidir. İşlem sonrası röntgen çekilerek kitlenin damarlanması değerlendirilir.
• Biyopsi. Kanserin tipinin kesin olarak tanınabilmesi için kitleden parça alınarak patolojide incelenmesi işlemidir. Cerrah küçük bir kesiyle kitleden bir parça alabilir (insizyonel biyopsi). Kalın bir iğne kullanılarak kitleden bir parça alınabilir (tru-cut biyopsi). Kemik kanserlerinde biyopsi için ortopedi uzmanından yardım alınır. Biyopsi patoloji laboratuvarına gönderilir ve mikroskop altında patoloji uzmanı tarafından değerlendirilir.
• Kan testleri. Alkalin fosfataz adı verilen enzim kemik kanserlerinde kanda artabilmektedir. Çocuklarda büyümeye bağlı, kırıklarda, karaciğer hastalıklarında da artabileceği için onkoloji doktoru tarafından değerlendirilir.