KENEVİR TOHUMU YAĞI
Kenevir tohumu yağı nedir?
Kenevir bitkisinin tohumlarının tercihen soğuk pres ile yüksek ısıya maruz kalmadan sıkılarak elde edilen yağdır. Pişirme ve gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır. Esrardan farklı olarak kenevirden elde edilen ve ilaç olmayan bir besindir. Sağlık için zararlı olan doymuş yağları az içermesi ve birçok besinsel faktörü taşıması nedeni ile besin değeri yüksektir.
Yağ içeriği nasıldır?
Bir çorba kaşığı kenevir tohumu yağında 14 gram yağ bulunurken bunun sadece 1 gramı doymuş yağdır. Düşük olan doymuş yağ içeriği ile doymuş yağ oranı yüksek domuz yağı ve tereyağı gibi hayvansal yağların yerine kullanılarak sağlıklı yağ tüketimi yapılabilir. Toplam kalori alımının yüzde 7’ sinden azının doymuş yağlardan sağlanması yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskini azaltmanın en önemli yoludur. Kenevir tohumu yağı kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir yağ asitleri içerir.
Hangi besinleri içerir?
Kenevir tohumu yağında esansiyel amino asitlerin %80’ inden fazlası bulunur ve diğer bitkisel yağlardan daha yüksektir. Esansiyel aminoasitler vücuttaki proteinlerin idamesini sağlayarak kas kitlesinde kaybı önleyebilir, ayrıca bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Bu durum özellikle AİDS, kalp yetmezliği ve kanserde sık olarak görülmektedir. Kenevir tohumu yağında az miktarda da olsa kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, folat, B6 vitamini ve E vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller bulunur.
Sağlık için yararlı olabileceği durumlar nelerdir?
İçerdiği yağ asitlerinin belirli sağlık faydaları vardır. Örneğin, içerdiği sitosterol bileşiği kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı hücreleri kanser ilaçları dahil çeşitli zararlı maddelerin hasarından koruyan antioksidan olan tokoferol içermektedir. Tokoferol damar kireçlenmesi (ateroskleroz) ve Alzheimer’ s hastalığı gibi dejeneratif rahatsızlıklardan korunmada yardımcıdır. İçerdiği omega-3 yağ asitlerinin omega-6 yağ asitlerine oranı 1’ e 3 olup kanser, iltihap ve kan pıhtılaşması riskini azaltmada en faydalı oranda olacak şekilde bulundurur. Yağ asitleri aynı zamanda normal beyin fonksiyonunu destekler.
Yağlarda bulunan omega-3’ yağ asitlerinin omega-6 yağ asitlerine oranı neden önemlidir?
Batı tipi beslenme tarzında gıdalarla alınan omega-3 yağ asitlerinin omega-6 yağ asitlerine oranı 1’ e 15 veya 1’ e 16 olup genel olarak omega-3 yağ asitlerinden fakirdir. İnsanın evrimi boyunca genetik olarak alışkın olduğundan farklı olarak omega-6 yağ asitlerinden daha fazla tüketilmektedir. Omega-6 yağ asidinin aşırı tüketilmesi ve çok düşük bir omega-3 / omega-6 oranı günümüz Batı diyetlerinin yol açtığı kalp-damar hastalığı, başta meme ve rahim kanseri riskinin artması, süreğen iltihabi hastalıkların, otoimmün hastalıkların ve pek çok hastalığın tetiklenmesine, görülme sıklığının artmasına neden olur.
Omega-3 / omega-6 oranı arttıkça hastalıkların görülme sıklığı azalır, yani omega-3 yağ asitleri koruyucu etki sağlar. Omega-3 ‘ ün omega-6’ ya oranı 1/4 olduğunda kalp-damar hastalığından ölüm riski % 70 azalır. Bu oran 1/2.5 olursa kolorektal kanserli hastalarda kanser hücrelerinin çoğalması azalır. Meme kanserli hastalarda yüksek omega-3 / omega-6 oranı azalmış risk ile ilişkili bulunmuştur. 1/2-3 arasında bir oranda olması romatoid artrit hastalarında iltihabi sürecin azalmasını sağlarken 1/5 oranı astım hastalarında yararlı etkisi vardır; 1/10 gibi omega-6’ nın yüksek olduğu oranların ise hastalıklarda olumsuz sonuçlarla ilişkisi vardır. Sonuç olarak omega-3’ ün omega-6’ ya oranının 1/3 – 1/2 gibi yüksek olduğu, yani omega-3 tüketiminin daha fazla olduğu durumlarda süreğen hastalıkların görülme riski daha düşük olacaktır. Kenevir tohumu yağında da bu oran ideal olup 1/3’ dür. Keten tohumu yağında da oran benzer olup sağlıklı yağ grubundadır. Kanola yağı da ½ oranı ile sağlıklı yağ grubundadır.
Omega-3 ve omega-6’ nın hastalıklardaki rolü nedir?
Omega-6 gaz pedalı iken omega-3 fren gibi işlev görür. Kenevir tohumu ve keten tohumu yağı her 1 gram omega-3’ a karşılık 3 gram da omega-6 sağlarlar. Kenevir tohumu yağının tadı iyi olup rahatlıkla tüketilebilmesi ile diğer yağlara göre kullanım avantajı vardır.
Omega-3 en çok hangi yağda var?
Krill yağında omega-3’ ün omega-6’ ya oranı 12/1, balıkyağında 8/1’ dir. Bu yağlar özel bir hastalık grubu olmadıkça destek olarak değil gıdalarla alınmalıdır.
Omega-6 en çok hangi yağda bulunur?
Soya yağında omega-3’ün omega-6’ ya oranı 1/8, mısırözü yağında 1/46’ dır. Her iki yağın da gıdalarla düzenli tüketilmemesi gerekidir.
Esansiyel yağ asitlerinin yararı nedir?
Esansiyel yağ asitleri omega yağlar olup vücutta yapılamazlar, mutlaka besinlerle alınması gereklidir. Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, kanser ve romatizma gibi çeşitli sağlık sorunlarından korunmada yararları gösterilmiştir. Balık kökenli omega-3’ ün bazı kanser ilaçları ile etkileşime girebilmesi, vejetaryenlik nedeni ile balık tüketilememesi durumlarında dengeli omega-3 / omega-6 desteği için kenevir tohumu yağı tercih edilebilir.
Cilde yararı var mı?
İçerdiği omega-6 yağ asiti olan gama linoleik asit cilt sağlığı için önemli olup iltihabi süreci de engeler. Gama linoleik asit kenevir tohumu yağı, çuha çiçeği yağı veya hodan yağında bol miktarda bulunur. Kenevir tohumu yağı komedo yapmadığı için sivilceli ciltlerde cildin nemlendirilmesinde yararlıdır. Saç ve tırnakların beslenmesinde de fayda sağlayabilir. Egzamada doğrudan uygulanması ile yarar sağladığına dair deneyimler bulunmaktadır. Dermatite bağlı cilt kuruluğu ve kaşıntısında 20 haftalık uygulamada yararlı bulunmuştur.
Kenevir tohumu yağını diğer yağlardan üstün tutan özellikleri neler?
Kenevir tohumu yağıyla yapılan bilimsel araştırma var mı?
Multipl sklerozlu 100 hastada yapılan bir bilimsel araştırmada kenevir tohumu yağı ve çuha çiçeği yağı verilen hastalarda hastalık aktivitesinde ve karaciğer fonksiyon testlerinde düzelme elde edilmiştir.
Kaynaklar:
Rezapour-Firouzi S, Complement Ther Med. 2014 Dec;22(6):986-93.
Lesma G, Nat Prod Res. 2014;28(21):1801-7.