Kimler Karaciğer Kanseri Riski Taşımaktadır?
Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) karaciğer kanseri için aşağıdaki risk faktörlerini belirlemiştir:
• Yaş: Karaciğer kanseri 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülür
• Hepatit B & C enfeksiyonu: Hepatit virüslerinin karaciğerde yaptığı müzmin (kronik) enfeksiyona bağlı gelişen karaciğer iltihabı, HCC riskini arttırır. Hepatit kan ve vücut salgılarının teması, cinsel ilişki veya doğum esnasında anneden bebeğe geçebilir. Karaciğer kanseri bir kişiden bir başka kişiye bulaşmaz.
• Yoğun alkol alımı: yıllarca günlük iki ya da daha fazla kadeh alkol tüketimi karaciğer kanseri riskini artırır. Tüketilen alkol miktarı arttıkça karaciğer kanseri riski de artar. Sigara içilmesi bu riski daha da arttırır.
• Siroz: Karaciğerin ağır hasarı olup karaciğerde sağlıklı doku fibrozis isimli skar dokusu ile yer değiştirir. Alkol, Hepatit B ve C enfeksiyonu dünyada sirozun en sık nedenidir. İlaçlar, parazitler ve vücutta aşırı demir birikmesi de siroza neden olabilir. Karaciğer kanseri gelişmeden insanların çoğunda siroz bulunmaktadır, siroz zemininde kanser gelişmektedir.
• Aflatoksin: Bu fıstık, tahıl ve mısırda depolanma esnasında çoğalan küf mantarının salgıladığı bir maddedir ve karaciğer için zehirlidir. Ülkemizde kuruyemişte kontrol edilmediği taktirde yüksek miktarda bulunabilmektedir. Bazen ihracatta aflatoksin düzeyi yüksek fındık, fıstık ve çekirdek gibi yemişler ilgili ülkeler tarafından geri çevrilmektedir. Bunların ülkemizdeki akibeti tam bilinmemektedir. Karaciğer kanserine neden olabilmekte, karaciğer testlerini bozabilmektedir. Kalitesi bilinen ürünler tüketilmelidir.
• Diyabet ve şişmanlık: Araştırmalar şişmanlık ve diyabetin karaciğer kanseri riskini arttırdığını göstermektedir.
ABD’ de karaciğer ve intrahepatik safra kanalı kanserinin yılda 29.000 yeni vaka ve 20.000' den fazla ölüme neden olacağı tahmin edilmektedir.