Günümüzde kanser giderek artmakta ve bu toplumun yaşlanma hızı ile nüfusun artma hızından çok daha fazla olmaktadır. Kanserdeki artışın en önemli nedenlerinden biri de tükettiğimiz gıdaların kimyevi maddelerle kirlenmesidir. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal gıdaların olanaklar dâhilinde organik tercih edilmesi ve bitkisel gıdaların mevsiminde tüketilmesi büyük önem taşımaktadır.
Organik ürünlerin fiyatının daha pahalı olması nedeni ile insanların organik ürünlere ulaşması kısıtlanmaktadır. Bu nedenle organik olarak tüketilmesi gereken gıdaları belirlemek ve buna göre aile bütçesini belirlemek büyük önem taşımaktadır. Bunu da hava kirliliği, toprak kirliliği ve böcek ilaçları gibi vücudumuza çok zararlı kimyasal maddeleri daha çok içeren gıdalara vermek gerekmektedir.
Organik tüketilecek ürünlerin tercihinde et ve yumurta birinci sırada gelmektedir. Çünkü hayvanlar organik olarak yetiştirilmiyorsa beslendikleri ortamdan yoğun olarak sağlığa zararlı maddeleri vücutlarına almakta ve yağ dokularında uzun süre depolanmakta, onların eti, sütü veya yumurtalarına geçmektedir. Ayrıca bu hayvanlara verilen antibiyotik ve büyüme hormonları da tüketilmeleri esnasında bizim vücudumuza geçerek sağlık için risk oluşturmaktadırlar.
‘Environmental Working Group’ tarafından yüksek oranda böcek ilacı gibi zararlı kimyasal maddeleri daha fazla içeren elma, tatlı biber, kereviz, tüysüz şeftali, çilek, kiraz, marul, üzüm, armut, ıspanak ve patates gibi bitkilerin organik olarak tüketilmeleri gerektiği ileri sürülmektedir. Böcek ilacı gibi zararlı maddeleri bünyelerinde daha az içeren brokoli, patlıcan, kabak, muz, kivi, kuşkonmaz, mango, ananas, mısır, avokado ve soğan gibi ürünlerin ise organik olmayanlarının tüketilebileceği ileri sürülmektedir.