Ramazan' da doğanın desteği yanınızda olsun
Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin
Fitoterapi Derneği Başkanı, Fitoterapist ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı
Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim, onbir ayın sultanı olan Ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Dinimizin temel şartlarından birisi olan oruç da Ramazan ayı boyunca niyet edilerek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneş batıncaya kadar gündüz saatlerinde dünyevi ihtiyaçların kısıtlanmasıyla yapılan mübarek bir ibadettir. Amaç nefsin terbiye edilmesi, ruhi ve ahlaki arınmanın sağlanması, toplumun tüm katmanlarının birbiriyle yardımlaşmasını sağlayarak merhamet ve şefkat hissinin yaygınlaştırılmasıdır.
Oruç tutanlarda uzun yaz günlerinde bazı zorluklar yaşanabilmektedir. Bu zorluklar ile doğal yoldan mücadele edilerek daha sağlıklı bir şekilde Ramazan ayının geçirilebilir. Oruç tutan vatandaşlarımıza tavsiyelerim şöyle;
- Uzun mesai saatleri süresinde kan şekerinde düşmelerin olabilmesi, odaklanma sorunları iş ortamında zorluklar yaşanmasına neden olabilmektedir. Odaklanma ve hafıza gerektiren işlerde çalışan kişilerin iftar ve sahurda gıdalarla beraber yarım-1 çay kaşığı tarçın alması ertesi gün hafızanın ve zihnin daha kuvvetli olmasına yardımcı olmaktadır.
- Yaz aylarında oruç esnasında karşılaşılan bir diğer sorun da sıvı kaybıdır. İftar ve sahurda kola, gazoz, turşu, tuz, işlenmiş hazır gıdalar, siyah / yeşil çay veya kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi, bol su içilmesi, şekersiz hoşaf / komposto, ayran, gülhatmi, papatya gibi şifalı diğer bitki çaylarının tüketilmesi ertesi gün susuzluk hissini azaltır. Meyankökü, sıvı kaybını azaltan ve enerji veren doğal bileşenler içerir. Sahurda bir bardak doğal meyankökü şerbeti veya bir tatlı kaşığı toz meyankökünün 200 ml kaynamış suda 8-10 dakika demlenip süzülerek elde edilen çayının tüketilmesi susuzluk hissini azaltır. Bir kaç haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Çocuklar, ilaç kullananlar, hastalığı olanlar, hamileler ve emzirenler meyankökü tüketmemelidir.
- Yaz aylarında oruç esnasında tansiyon düşüklüğü sık olarak görülür. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü sorunu yaşayanlar sarımsak gibi gıdaları bol tüketmesinler.
- Ramazan ayında aşırı kilolu olanlar veya insülin direnci olanlarda iftar ve sahurda bazı gıda ve baharatların düzenli tüketilmesi oldukça yararlıdır. Taze zerdeçal, aşırı kilo ve insülin direnci olanların zayıflamasını engelleyen iltihabın ortadan kaldırılmasında, kan yağlarının ve şekerinin dengelenmesinde yardımcı olur. Aşağıda vereceğimiz tarif Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesinde faydalı olabilir. Özellikle birlikte tüketildiğinde birbirinin yararını arttıran bitkilerden hazırlanır. Herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kürümüz aşağıdadır:
Tüm malzemeleri karıştırın bir defada tüketin. Bu karışım iftar ve sahurda ayrı ayrı hazırlanıp aç karna tüketilecek.