Yaşlılarda platin grubu başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, KALP KRİZİ, İNME, tromboz gibi risklerde artış olmaktadır. Kemoterapinin yaptığı serbest oksijen radikalleri bu hasara neden olmaktadır. Bu nedenle yaşlı hastalarda ve düşkün hastalarda kemoterapi seçimine dikkat edilmelidir. Benim ve dünyadaki diğer akademisyen kanser doktorlarının yaklaşımı kemoterapi şemasının hastanın durumuna göre seçilmesidir. Yan etkisi daha az ve tamamlanması daha kolay olan kanser ilaç şemalarını seçiyorum. Kemoterapiler genelde 21 günde bir uygulanmaktadır. Fakat yaşlı ve genel durum bozuk hastalarda haftalık veya 2 haftada bir kemoterapi şemaları daha iyi kaldırılmaktadır.
Resveratrol üzüm kabuğunda bol bulunur ve üzümü dış etkenlere karşı koruyan etkisi C vitamininden 50 kat fazla antioksidandır. Platin alan insanlarda kemoterapinin etkinliğini arttırabileceğine yönelik çalışmalar vardır. E vitamini, selenyum, likopen, melatonin ve resveratrol gibi antioksidanlar kemoterapinin yarattığı hasarı azaltmada yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir. Resveratrol yaşlı insanlarda uzun ve sağlıklı yaşamayı düzenleyen sirtuin1 (SIRT 1) yolağını aktive ederek yarar gösterir.
Yaşlı hastalarda kemoterapinin kalp-damar sistemi üzerine olan olumsuz etkileri bitkisel antioksidanlar ile azaltılabilir ve kemoterapiye bağlı ölüm-hastalık riskleri azaltılabilir.
Kanser tedavisi esnasında ve özellikle yaşlı hastalarda halsizlik ve çabuk yorulma yakınmaları daha fazla gelişmektedir. Bu da kemoterapinin yarıda kesilmesine neden olmaktadır. Genel halsizlik ve yorgunluk yakınmalarının giderilmesinde korean ginseng, meyan kökü, ashwagandha, mantar polisakkaritleri ve rhodiola rosea gibi nütrisyonel ve botanik gıda desteklerinin yararları ile ilişkili çalışmalar bulunmaktadır.
Kaynaklar:
Fritz H, Kennedy DA, Ishii M, Fergusson D, Fernandes R, Cooley K, Seely D. Integr Cancer Ther. 2015 May;14(3):201-11.
Biswal BM, Sulaiman SA, Ismail HC, Zakaria H, Musa KI. Integr Cancer Ther. 2013 Jul;12(4):312-22.
Cheng KC, Li YX, Cheng JT. Curr Pharm Des. 2012;18(31):4819-26.
Kucinskaite A, Briedis V, Savickas A. Medicina (Kaunas). 2004;40(7):614-9.