Yeni yapılan araştırmanın sonucunu değerlendiren İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin kronik HBV tedavisi alan hastaları uyardı. Kronik HBV hastalarının tedavisinde virüsün kendisini tekrardan çoğaltmasını engellemek amacıyla uzun süreli nükleozit tedavisi kullanılmaktadır. Bu tedaviler hastalığın siroz gibi daha ciddi duruma ilerlemesinin engellenmesi veya geciktirilmesinde çok faydalıdır. Kronik HBV tedavisinde kullanılan nükleozit ilaçlarının uzun vadede ne kadar güvenli olduğu sorusuna yanıt aranması için araştırma yapılmıştır.
Hong Kong’ta bulunan Chinese Üniversitesi’ nde yapılan araştırma sonucuna göre “hepatit B virüsüsü taşıyanların nükleozit analogları ile tedavisinde karaciğer, akciğer, meme ve idrar yolları kanseri sıklığında artış olmaz iken kalınbağırsak ve serviks kanseri riskini arttırdığı görülmüştür. Bu çalışma bulgularının önemli olduğunu belirten Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin, ‘nükleozit tedavisi alan bu hastaların kalınbağırsak ve serviks kanseri gelişmesi riskine karşı korumak için beslenme ve yaşam tarzı stratejilerinin uygulanması ile düzenli erken tanı / tarama testelerinin yapılması gerektiğini’ vurguladı.
Ortalama 7 yıl takibin yapıldığı araştırmada toplam 45,299 hasta değerlendirilmiştir. Nükleozit tedavisi almayan kişilerin % 2,1’ inde, nüklozit tedavisi alan kişilerin ise % 5,7’ sinde kanser geliştiği saptanmıştır. Nükleozid tedavisi alan kişilerde kalınbağırsak ve serviks kanseri riskinin belirgin arttığı gözlenmiştir.
İçerisinde akciğer ve plevral kanseri, meme kanseri ve böbrek kanserinin de olduğu diğer kanserlerin gelişimi açısından, nükleozit analog tedavisi gören ve tedavi görmeyen hastalar arasında farklılık göstermemiştir.
Geniş ölçekli yapılan bu araştırma, kronik HBV hastalığı için nükleozit analogları ile tedavi gören hastalarda kalınbağırsak ve serviks kanseri gelişimi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin, nüklozid analogları ile tedavinin kesilmemesini, artan risklere karşı koruyucu önlemler alınarak sorunun çözülebileceğini belirtti. Prof Dr u0735668_canfeza Sezgin’ e göre kişiye özel beslenme, nütrisyonel destekler, yaşam tarzı değişiklikleri ve erken tanı/ tarama yaklaşımları bu konuda yarar sağlayabilmektedir.
Kaynak: Wong G. Incidences of all malignancies in patients with chronic hepatitis B receiving long-term oral nucelos(t)ide analogue treatment – a study of 45,299 subjects. Presentation at: The International Liver Congress; April 13 - 17, 2016; Barcelona, Spain. Abstract PS052.